benimle ve bianet'teki "eski" arkadaşlarımla ilgili
bianet'te çıkan iki haber

"DÖRTLÜ" VE HERKES İÇİN

bianet'in Müteşekkiriz Partisi'nde

Eski bianet çalışanları, gazeteciler, hak örgütleri temsilcileri, bianet dostları 13 yıldır bianet'e kesintisiz emek veren Fikret İlkiz, Mustafa Sütlaş, Sevda Alankuş, Şeyhmus Diken için biraraya geldiler.

bianet.org / 26 Ocak 2014, Pazar 00:04
Elif AKGÜL

bianet’te dün parti vardı. Eski bianet çalışanları Nilüfer Zengin, Erhan Üstündağ, Özlem Dalkıran ve Emel Gülcan, hak örgütleri temsilcileri, Hayat TV, Açık Radyo, Cumhuriyet, CNNTürk, Al Jazeera Türkiye, NTV, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş’ten gazeteciler, bianet dostları Fikret İlkiz, Mustafa Sütlaş, Sevda Alankuş, Şeyhmus Diken’e 13 yıldır bianet’e sundukları kesintisiz emekleri için biraraya geldiler.

IPS İletişim Vakfı’ndan Füsun Özbilgen, Tuğrul Eryılmaz, Prof. Dr. Şahika Yüksel; vakıf danışmalarından Fügen Uğur; milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Sırrı Süreyya Önder; gazeteciler Murat İnceoğlu, Süleyman Arıoğlu, Murat Çelikkan, Mete Çubukçu, Işıl Cinmen, Yücel Tunca, Bayram Balcı, Murat Utku, Gözde Kazaz, Yıldız Tar, Meral Candan, Begüm Baki; akademisyenler Prof. Dr. Özden Cankaya ve Prof. Dr. Esra Danacıoğlu; Uluslararası Af Örgütü'nden Pınar İlkiz; TGS Başkanı Uğur Güç; TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar; Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği'nden İlke Gökdemir ve Mert Onur; bianet'in yeni logosunu çizen sanatçı Emre Senan; arayüz tasarımcısı Ali Seçkin Karayol, Sarp Kürkçü, Bülent Aydın, Çiğdem Mater, feminist avukatlardan Filiz Kerestecioğlu ve Tayfun Mater katılanlar arasındaydı.

bianet ofisinde gerçekleşen kokteylle Alankuş, Sütlaş, Diken ve İlkiz’e kesintisiz emekleri için plaket ve hediyeler verildi. Bu törenle dünyanın dört bir yanından bianet’e katkı sunan yazar, muhabir, fotomuhabirlere de selam gönderildi.

Samimi bir ortamda gerçekleşen törende Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Kürkçü ve Önder, bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, İlkiz, Alankuş, Diken, Sütlaş ve IPS İletişim Vakfı kurucularından Eryılmaz konuştular.

Parti bol kahkaha, sohbet ve dansla geçti.

Mater: Tüm dostlarımıza selam yolluyoruz

Bu dört arkadaşımız hakikaten 13 yıldır bizimleydiler. Kendilerine çok teşekkür diyoruz. Bu dört arkadaş yoluyla hayallerimiz için ilk adımları attığımız 1996-1997 yılından bu yana fikriyatı paylaşarak bizimle olan, ismini bildiğimiz yüzlerini bildiğimiz bilmediğimiz Türkiye'den ve dünyanın her yerinden bize katkı sunan tüm arkadaşlarımıza, okurlarımıza, destekçilerimize çok teşekkür ediyor selamlarımızı yolluyoruz.

 

 

 

Kürkçü: Sesimiz için kanal yarattılar

Bu dört arkadaşımızda ifadesini bulan inat ve kararlılık, bu işi yapmak ve başkasına razı olmamak konusundaki karar, Türkiye’deki tüm öteki kanallar kapandığında kendimizi bulabileceğimiz bir kanalın oluşmasını sağladı. Bu dört arkadaş bu süreç boyunca hiçbir karşılık olmaksızın profesyonel iş yaptılar.

Her kötü zamanımızda aklımıza belasavar olarak Fikret gelir. Fikret aynı zamanda, belaların nasıl savılacağını herkese aktaran kalem olarak her pazartesi bianet’te yazılarıyla yer alıyor.

Sevda Alankuş bizim gibilerin yetişmesi için virüs yayma işini organize eder.

Uzun süredir hekim kimliği dışında tanıdığım Mustafa hem tabip odalarıyla bağlantılıdır, hem de seyyah olarak kattıklarıyla paha biçilmezdir.

Şeyhmus Diken Kürdistan’ın sesidir. En başından beri Kürtlerden söz etmenin en ağır saldırılara layık görüldüğü zamandan beri yanımızda durdu. Kürtlük hakkında sağdan konuşmanın en moda olduğu zamanda bu sefer de soldan konuşmanın yolunu buldu.

Önder: Her sabah büfeden bir bianet alırım

Her sabah büfeden bir bianet alıp güne başlarım. Bazen iki hatta üç tane alırım.

Şaka bir yana bianet gerçekten haberleşme denince bizim açımızdan neredeyse dumanla haberleşme noktasına geri dönülen baskı günlerinde herkesin görebileceği yüksek tepelerden dumanlar gönderen bir yapıydı.

Nerde toplumsal bir sorun, sıkıntı varsa varsa bianet çalışanlarını da yanımızda gördük. Umarız daha özgür haberleşebileceğimiz günleri de birlikte görürüz.

 

Eryılmaz: bianet’in bir ray değiştirmesi gerek

bianet işlevini çok güzel yerine getirdi ancak artık bir ray değiştirmesi gerekiyor. Ne oluyor? Neden kıyametler kopuyor? Kim bu kıyamet koparanlar bianet’te görmek istiyorum.

Hediyelerin verilmesinin ardından İlkiz, Alankuş, Sütlaş ve Diken de konuşma yaptılar.

 

 

Alankuş: Duyguluyum

Bugün, yine Nadire’nin üstelemesiyle yazdığım yazıda çok şeyi anlattım. Aynı şeyleri yeniden anlatmak istemiyorum, çünkü duygulanabilirim.

Burada bir kez daha teşekkür ediyorum.

Diken: Kürdi bianet gerek

Yazmak bana göre iyisinden bir hırsızlıktır. Bir sokaktaki kelimeleri çalan kavimden geliyoruz. Çaldıklarımızı şekillendirip süslüyoruz sonra kendimizle arkadaşlarımız ve tanımadıklarımızla paylaşıyoruz.

Bu makaleler birileri aracılığıyla paylaşılıyor. Bu birileri 2001’de Diyarbakır Miroğlu Otel’de tanıştığım bianet’in ta kendisi.

Ertuğrul ağabey, solcu olduğum için ağabeyim. Nadire Abla, Kürdistan’a sık sık gelen, düzgün duruşuyla tanıdığım bir gazeteci. O nedenle yazar mısın dediklerine tereddüt etmedim.

İyi ki hala berberiz, güzel şeyler yapıyoruz. Umarım bir gün her işe soyunmaktan da imtina ederiz ve sadece Kürdi bianet’i yaratırız.

İlkiz: Alkışlıyorum

Uzun zamandan beridir de bianet’in haberleri sebebiyle dava açılmadığı için çok üzgünüm. Umarım bir gün bu üzüntümü giderebilecek hale gelebiliriz diye düşünüyorum.

Şaka bir yana, hepinizi alkışlıyorum aslında.

 

 

 

 

Sütlaş: Stepne olmaya gelmiştim

bianet’i bianet yapanlar buradaki insanlar. Hem okurları hem de her yerde olan “Benim de yazım bianet’te yer alsın” diyenler. Asıl alkış da onların.

Ben hayatım boyunca yedek lastik, stepne rolü yapmayı çok benimsedim. Bir yerde bir boşluk olur da birisi çıkmazsa ben gidiyorum. bianet’te de böyle oldu. Şimdi başka yerlerde yedek lastik lazım. O yüzden bianet’i biraz azaltarak, oralara yedek lastik olmaya gidiyorum. (EA)


 

Müteşekkiriz

Bugün 13 yıldır kesintisiz bianet'le olan arkadaşlarımız Fikret İlkiz, Mustafa Sütlaş, Sevda Alankuş ve Şeyhmus Diken yoluyla ‘’bianet’’i yaratanlara bir selam gönderiyoruz.

bianet.org / 24 Ocak 2014, Cuma
Nadire MATER

bianet herkesin; öyle istedik, öyle kurduk. 1996-1997’de ilk adımları attığımızda bir avuçtuk. 2000’de Bağımsız İletişim Ağı (BİA) ve bianet başladığında sessizlerin sesi için bir mecra olmak için ‘’üretim temelinde dayanışma’’ ve dolayısıyla ‘’başka bir iletişim/medya mümkün’’ fikriyatının peşinde hayli kalabalıklaşmıştık ama ofiste yedi sekiz kişiydik.

Bugün genç gazeteci stajyerlerimizle birlikte her gün ofiste en az 15-16 kişi oluyoruz, kimi zaman sandalye, masa ve de bilgisayar arayışına çıkıyoruz.

Erol Önderoğlu, Baran Gündoğdu, Ertuğrul Kürkçü, Erhan Üstündağ, Kemal Özmen, Leyla İşbilir, Nadire Mater, Emine Özcan, Tolga Korkut (2006)

Derdim hayal ettiğimiz günlerden bugüne geçen 18 yılın öyküsünü anlatmak değil.

Fikret İlkiz, Mustafa Sütlaş, Sevda Alankuş, Şeyhmus Diken... Bugün ‘’dörtlü’' ve bianet dostları hep birlikte olacağız.

Aslında, BİA ve bianet kocaman bir kolektif; birlikte yola çıktığımız yerel medya ve yerel haberciler, yüzyüze tanıştığımız tanışmadığımız, adını daha önce bildiğimiz bilmediğimiz, Türkiye içinden ve dışından yüzlerce yazarı, çizeri, muhabiri, Okuldan Haber Odası programları üzerinden artık OHO'cu da olan genç gazetecileri, yolları bianet'ten geçen ve halen bianet'te varolan çalışanları, danışmanları, haber kaynakları, destekçileri ve okurlarıyla.

14. yıldan 15. Yıla yol alırken bu kolektifte yer alanlar adına 13 yıldır ''bianet'' olan, BİA projelerine katkılarını kesintisiz sürdüren ve sürdürecek ''Dörtlü''ye teşekkür etmek istiyoruz.

Baran Gündoğdu, Bawer Çakır, Emine Özcan, Semra Çelebi, Korcan Uğur, Ertuğrul Kürkçü, Leyla İşbilir, Erhan Üstündağ, Tolga Korkut. (2009)

Arkadaşlarımız Fikret, Mustafa, Sevda ve Şeyhmus’un bianet öykülerini kendi kalemlerinden okuyacaksınız.

Yazdıklarına eklenecekler var elbette.

Fikret İlkiz, söylemeye gerek olmasa da avukat, iletişim hukukçusu, 10 Nisan 2001’de bianet’te Matbuatın İşsiz Çocukları ile haftalık yazılarına başladı, o günden bugüne her Pazartesi bianet okurlarıyla buluşuyor. Fikret 604 makalesiyle Türkiye ifade özgürlüğünün/özgürlüksüz-
lüğünün 13 yıllık kaydını tuttu, tutmaya devam ediyor.

BİA’ya başlarken Hukuksal Destek Birimi çalışmalarımızın en hayati ayaklarından biriydi. Birimi Erol Önderoğlu yürütürken, Fikret de özellikle Kürdistan’da başı derde giren habercilerin hukuki süreçler için imdadına yetişiyordu, halen de öyle. Habercilik buluşmalarımızda memleketin habercilerine ''medya-hukuk'' anlattı, tartıştı. Bitmedi. Medya gözlem raporlarımızın her zaman yayın öncesi son okuyucusu oldu. Bianet’e yargı haberlerinin nasıl olması gerektiğini, terminolojiyi öğretti. Adı üstünde danışman; bianet de durmadan uygun mudur değil midir danışıyor işte.

Verena Şen, Burçin Belge, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Kürkçü, Nadire Mater, Baran Gündoğdu, Şahin Artan, Ayça Söylemez, Ekin Karaca, (alt sıra) Haluk Kalafat, Nilüfer Zengin, Leyla İşbilir, Çiçek Tahaoğlu, Korcan Uğur (2011)

Mustafa Sütlaş bianet’teki yazılarına/haberlerine 6 Ocak 2001’de başladı; o günden bu yana 1049 haber/makale yazdı, 539 etkinlik rehberi yaptı. İlk yazısının başlığı Anneler ve Çocuklar Sağlıksız onun bir hekim/yazar/muhabir olarak asıl alanını da gösteriyor. Ne var ki bütün bu yıllar boyunca gittiği eylemlerden, panellerden sergilerden, filmlerden, yaptığı seyahatlerden, okuduğu kitaplardan da okurları haberdar etti. Geldi ofiste bizimle birlikte oldu, haber editledi, konular önerdi, sağlık haberlerini yanlışa düşmeden yazmamızı sağladı. Aklını, fikrini bianet için çok kullandı.

Sevda Alankuş hocamız Ankara’da, Magusa’da, İzmir’de oldu ama hep de bianet’le oldu. Habercilik eğitimlerimizin tasarımcısı, koordinatörü, ''eğitimcisi'' ve devamında her bir başlığın kitaplaştıranı oldu. BİA Kitaplığı’na dokuz kitap hazırlayan Sevda’nın önsözleri hak haberciliğinde, kadın, ve çocuk odaklı habercilikte sadece bianet’in önünü açmakla kalmadı, tüm gazetecilerin ve de iletişim öğrencilerinin başvurduğu temel metinlerin başında yer aldı. Yazı istedik yazı yazdı, görüş istedik görüş verdi, toplantı dedik koştu geldi. Biz hiç mazeret kabul etmedik, önce ‘’bianet’’ dedik, kabul etti. Bianet’in ve haberciliğin gelişmesindeki önemini kaydetmeden geçemeyeceğimiz genelde üniversiteyle, özelde iletişim fakülteleriyle ilişkilerimizdeki katkılarını da unutmamak gerekiyor.

Şeyhmus Diken 14 Ocak 2002’de ilk Barış İstiyorsan, Barış Tiyatroda makalesiyle bianet’te yer aldı. Makalenin başlığı Şeyhmus’un bianet’te 13 yılda ne yazacağının işaretiydi, zaten beklenen de oydu. Her hafta biaMag'da okurla buluştu, toplamda şu ana dek 630 makale/haber yazdı. Halen de bianet’te Kürdistan’ın, Amed’in sesi olmaya devam ediyor, edecek de. Sadece makale değil, haber istedik, haber yazdı, habercilik eğitimlerimizde sunumlar yaptı. Toplantılarımızda bianet’i eleştirdi, öneriler getirdi. Gözü hep bianet’te oldu, bizim de gözümüz onda.

Gelenler, gidenler, bağlarını sürdürenler, sürdüremeyenler, ‘’bianetçiliği’’ haberciliğin ve hayatın başka mecralarında ara sıra şaşıra şaşıra sürdürenler, yetiştiremediğimiz için yapamadıklarımızı sanki bianet’teymiş gibi hissederek dünyanın neresinde olursa olsun yazı / haber / fotoğraf gönderenler, bianet’in sürdürülebilirliğini dert edenler, kendilerini bianet’in eksik alanlarını gidermekle görevlendirerek yeni alanlar yaratanlar, haber kaynakları ve daha niceleriyle birlikte bianet çalışanları her gün yeni bir bianet yaratmayı sürdürüyor.

Feministler ve kadın örgütleriyle çevreleri başta gelmek üzere hak örgütlerinin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının tek tek kişilerin, grupların, çevrelerin haberdar etme, görüş sunma, yazı katkılarının bianet haberciliğinde ne kadar değerli olduğunun kaydını düşelim.

Ve elbette ki BİA/bianet'in çatı örgütü IPS İletişim Vakfı'nın üç kurucusu Füsun Özbilgen, Şahika Yüksel ve Tuğrul Eryılmaz... Keşke herkesi İsim isim yazabilsek. Yine de en azından bianet'ten geçen arkadaşlarımızın bir bölümüni fotoğraflarıyla aramıza katıyoruz bu yazıda.

Tek bir ismi ne kadar bilinirse bilinsin yine de zikretmeden olmaz. Ertuğrul (Kürkçü) artık ofiste bizimle değilse de, eksikliğini hep hissettirse de Mecliste ve hayatın her alanında ‘’bianet’’ olarak itirazına, mücadelesine devam ediyor.

BİA/bianet için yola çıkarken bu uzun soluklu bir yürüyüş demiştik; hakikaten öyle, hayat da.

Şimdi Fikret, Mustafa, Sevda ve Şeyhmus’la ‘’bianet’’i yaratanlara bir selam gönderiyoruz.

Müteşekkiriz. (NM)

* Manşet fotoğrafı: Ayça Söylemez, Nilay Vardar, Ekin Karaca, Nadire Mater, Leyla İşbilir, Korcan Uğur, (orta sıra) Beyza Kural, Baran Gündoğdu, Haluk Kalafat, Erol Önderoğlu, Barış Mumyakmaz, Evren Gönül, Irmak Kurtulmuş, (alt sıra) Yüce Yöney, Çiçek Tahaoğlu, Elif Akgül.


önceki yazılar:

  • bir genelge ve bir haber (24.01.2014 / bianet)
  • bir daha: “hrant için, adalet için” (18.01.2014 / bianet)
  • "isyanın izinde", hem de "içinde" (11.01.2014 / bianet)
  • başka bir dünya bugünden oluşacak (04.01.2014 / bianet)
  • bianet’in yaşamımızdaki yeri ve önemi (01.01.2014 / bianet)

     

     

     

     

    Bu sayfa en son 18.01.2014 tarihinde güncelleştirilmiştir.