|
Kadının Sağlık Hakkı: Ayrımsız ve Eşit
Bu hizmetler kadınlar için de eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve sağaltım için hastalık halindeyken bir bedel ödeme zorunluluğu olmaksızın aldığı bütüncül sağlık hizmetlerini kapsamalı ve öncelikle devlet tarafından sunulmalıdır.
BİAHaber Merkezi
17/09/2005 Mustafa SÜTLAŞ
BİA (İstanbul) -
Sağlık, sağlıklılık halinin sürdürülmesi, sağlığın çeşitli etkenlerden olumsuz etkilenmesinin önlenmesi, sağlığın geliştirilmesi, eğer sağlıklılık hali bozulmuşsa sağlığına ve sağlıklılık haline yeniden kavuşturulmasıdır özetle.
Bu olamıyorsa esenlendirme ve bakım süreçlerine yönelik hizmetlerin varlığı ile birlikte sağlığa ilişkin bir bireye gerekli tüm bilgilerin verilmesi, gerekli koşul ve olanakların sağlanması sağlık hizmetinin değişik aşamalardaki unsurlarını oluşturur.
Sağlık ve sağlık hizmetiyle ilgili haklar da bu aşamaların ve bu hizmetlerin her biri için ayrı ayrı tanımlanır.
Hizmete ulaşma
Kuşkusuz en temel olanı "sağlık hizmetine ulaşma ve bu hizmetlerden etkin bir şekilde yararlanma hakkı"dır.
Bu hakkı tüm insanlar için en bütüncül bir şekilde, "sağlık hakkı ve hasta hakları" şeklinde özetleyebiliriz.
Sağlıklı olma haline yeniden kavuşabilmek için gerekli hizmetlere tüm diğer insanlarla aynı düzeyde ve eşit nitelikte ulaşabilme, kullanabilme ve yararlanabilme, hizmete ve hizmetin gerektirdiği karar süreçlerine etkin, bağımsız ve özgür bir şekilde katılabilme, en üst düzeyde yararlanabilme, en az bedel, çaba ve emekle bunlara sahip olabilme haklarını içerir.
Eşit ve ayrımsız
Toplumun yarısını oluşturan kadınlar da herhangi bir ön koşul söz konusu olmaksızın sağlıklılık halini sürdürmeleri ve sağlıklarını geliştirmeleri doğrultusunda gereksindikleri sağlık hizmetlerine eşit ve ayrımsız olarak ulaşabilmelidir.
Kadınlar yine toplumu yönetme ve yönlendirme erkini elinde bulunduran erkekler gibi; sağlıklılık halini yitirdiklerinde de bir tür sorumsuzluk/dokunulmazlığa sahip olduğu kabul edilerek gereksindiği tüm sağaltma, esenlendirme ve sağlığı geliştirme hizmetlerini erkeklerle eşit ve hatta kimi durumlarda "pozitif ayrımcılık temelinde" ayrı ve özel olarak alabilmelidirler.
Bu hizmetler kadınlar için de eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve sağaltım için hastalık halindeyken bir bedel ödeme zorunluluğu olmaksızın aldığı bütüncül (tanısal, tedavi edici, rehabilite edici) sağlık hizmetlerini kapsamalı ve öncelikle devlet tarafından sunulmalıdır. (MS/BA)
|
..... |